Ideja za realizaciju: kako holandske banke koriste bočice | BA.concellodemelon.org

Ideja za realizaciju: kako holandske banke koriste bočice

Ideja za realizaciju: kako holandske banke koriste bočice

Sanja Petković i Arnab Sinha su konzultanti za upravljanje u Accenture, Nizozemskoj, gdje su specijalizirati u blockchain u bankarstvu i digitalni plaćanja, odnosno.

U ovom mišljenju komadu, Petković i Sinha razgovarati o tome kako finansijske firme u evropske zemlje se približavaju blockchain, i kako trendovi u tehnologiji oblikuju njihov rad i napredak.

Holandski organizacije i banke su bile na čelu Evropske blockchain inicijativa od 2013-14.

Vođeni veliku potrebu da se poboljša povrat na kapital (ROE), ove inicijative eksperimentisao na potencijal ove tehnologije za poboljšanje efikasnosti, povjerenje, transparentnost, dostići i inovacije u bankarskom modela.

Stoga se dosta govori da, poduprta učenje iz protekle tri godine, u ljeto 2017. Godine bilježi sve vodeće Dutch banke čini značajne napredovanjem u ostvarivanju blockchain programe.

Početkom jula 2017. Godine dva vodeća holandskih banaka - ABN AMRO i Rabobank pridružio SWIFT-a blockchain dokaz-of-concept (PoC) inicijativu za Global Payments inovacije (GPI) usluga. U isto vrijeme, ING je uspješno završio testiranje blockchain pogon platforma potvrda trgovinu partnerskih odnosa Calypso i R3 konzorcija.

Dok su Holanđani su tradicionalno bili poznati po svojoj inovativnosti (Nizozemska je treća u Global Innovation Index), ova priča o uspjehu u blockchain često pripisuju fokusiranog usklađenost između politike, suradnju i nadzor, gura holandska banke na čelu više globalnih inicijativa. Ovaj članak ima za cilj da istakne neke od ključnih tema blockchain vezanih za uočene u holandskom bankarskom pejzaž tokom posljednjih nekoliko godina, izgledi za 2017-18 i odražava na nekoliko ključnih saznanja iz njihovog uspjeha.

Dutch banke su ostvarile značajan napredak u usvajanju blockchain i istražuju mogućnosti preko poslovnih linija

Istraživanja pokazuju da većina velikih holandskih banaka intenzivirali su blockchain inicijative u 2016-17 i evoluiraju iz istraživačkog faze na papiru mobilizacijom dokaza-of-concept u različitim poslovnim linijama.

ING je radio na 27 dokaza-of-concept u šest oblasti: plaćanja, finansiranje trgovine i obrtna sredstva rješenja, finansijska tržišta, banka trezora, kreditiranja i poštovanje i identiteta. Opipljiv ključnih indikatora performansi (KPI) korišteni su za provjeru rezultata i prikladnost ovih dokaza-of-concept. Na primjer, PoC o trgovini financija pokazala značajnu korist u procesu inače na papiru, što je rezultiralo u potencijalne uštede od 10-15% i prihoda unos od 15%.

Na sličan način, ABN AMRO je pokrenuo pilot istražiti kako je blockchain aplikaciju "Torch" može omogućiti strana uključenih u nekretninama transactionto neprimjetno snimanje i razmjenu informacija. Banka je također istražiti kako blockchain može riješiti probleme u financijske revizije i usklađenosti, u Financial sanaciju i restrukturiranje (FR & R).

Rabobank je svoje inicijative na prekogranična plaćanja i micropayments, dok SNS Bank iselio iz tradicionalnog bankarstva da testiraju korištenje blockchain u rješavanju neefikasnosti u zdravstvenom sistemu.

Saradnja vozi zamah

Bliska saradnja i dalje apsolutna nužnost za istraživanje mogućnosti koristeći blockchain. Potraga za pravo blockchain tehnologije i odgovarajuću upotrebu casesled holandske banke na partnerstvo sa drugim bankama i fintechs, ili da se pridruže regionalnom i globalnom konzorcija.

2016. Godine, ING je radio sa partnerima unutar i izvan banke, uključujući i konzorcijum kao što R3, holandske centralne banke, Udruženje holandske plaćanja i Evropske bankarske foruma. Banka je također udružio sa Société Générale i trgovačka kuća Mercuria testirati uživo trgovinu naftom koristeći blockchain.

ABN AMRO sarađivao sa holandskog univerziteta (TU Delft) i Luka Roterdam i 14 drugih stranaka da istraže mogućnosti blockchain u logistici. Ovaj projekt 2,2 miliona $ fokusira na isporuku tri konkretnih slučajeva korištenja: finansiranje lancu snabdijevanja, financiranje zaliha i cirkularne ekonomije. U međuvremenu Rabobank radio sa akceleratorom programe poput Startupbootcamp, Footbytes, Rockstart i Nexus laboratorije, i sa tehnologijom provajdera kao što su D + H.

Ovi razvoji su praćeni od strane mreže pristup koordinirani i otvoren je predviđeno u nizozemskom tržištu kroz formiranje Nacionalnog blockchain koalicije (u martu 2017), što predstavlja možda jedan od vodećih napora vlade prešao za razvoj i stvoriti "uvjeti za pouzdano i društveno prihvatljive blockchain aplikacije. "

Radije platforme pojavljuju

Također u nastajanju su određene platforme koje su sada preferiraju ove institucije.

Tokom posljednjih 18 mjeseci, su izgrađene mnoge dokaze-of-concept oslanjajući se na ethereum ili Hyperledger tehnologija. Ovi su među najviše zrele tehnologije za permissioned blockchainwhere dozvoljeno vanjski akteri, i kao takvi su široko prihvaćeni od strane holandskih banaka.

Također, pametan ugovora, programabilni ugovora definiran s računalom kod koji može olakšati, provjerite, izvršava i sprovodi pregovaranje ili performanse uslovima ugovora automatski, prave utjecaj kao vodeći slučajeva blockchain upotrebu. Oni su izgrađena na vrhu same blockchain rješenje.

ING, ABN AMRO i Rabobank koriste pametan ugovor rješenja iskoriste prednosti "manje papirologije", a time i smanjenje troškova obrade transakcija.

Izgledi za 2017-2018

Dok 2016-17 fokusiran na istraživanje i dokaze-of-concept u širokom spektru poslovnih linija, moguće je da je u 2017-18, holandska banke će se koncentrirati svoje napore na odabranim područjima djelovanja i koristiti slučajeva i suziti o rješenjima zreo za komercijalizaciju.

Narednoj godini ćete značajan napredak u blockchain upotrebu od strane holandskih banaka - evoluira iz faze koncepta na punu udarac rješenja. Svi vodeći Dutch banke će morati blockchain prototipove spreman i da će imati ova rješenja testirana za performanse i skalabilnost. To je vjerojatno da su neki od tih rješenja će biti pokrenuta kao pilot (tipično za plaćanje, lanac snabdijevanja i finansiranje trgovine ponude) i da će se uzeti početne konkretne korake za komercijalizaciju.

Ova evolucija je u skladu sa Accenture predvidio put zrelosti za blockchain, koji predviđa regulatorna sigurnost upravljanje rano usvajanje u 2017., nakon čega je fazi rasta između 2018-24 i tehnologije postaju mainstream u 2025.

U suštini, dok smo daleko od široke usvajanja tržišta još nekoliko godina, 2017-18 će vjerovatno biti godina kada blockchain u bankarstvu može kretati od obećanja da će pravi rješenja.

Takeaways za inicijative blockchain

Procjenu tekuće inicijative, dokaz-of-koncepata i rezultat uspješne priče daju jasan pokazatelj da blockchain spremnost među holandskih banaka je znatno veći u odnosu na mnogim evropskim i svjetskim tržištima.

Ovo se često pripisuje živoj startup scene u Nizozemskoj, gdje je izlaz tehnologija vozi ekonomije.

U isto vrijeme, postoje veći trendovi u igri među tehnologa, a to bi mogao pružiti teškim uslovima. Oni uključuju:

  1. Značaj jasno definisane upravljanja: Uređivanje strukture upravljanja, a imajući u vidu suradnji na različitim standardima iz različitih interesnih grupa je ključ mobilizirati blockchain program.
  2. Razumijevanje "poznate-nepoznanica" na pravnom aspectsof blockchain - pogotovo kada pogledamo na području privatnost podataka neke izazove se očekivati ​​ukoliko tradicionalne baze podataka za zastarjeti u inače blockchain pogon rješenje.
  3. Distribuciju immutabilityand podataka: Ovo obično ne idu ruku pod ruku sa zakonima zadržavanje podataka kao što je "pravo da bude zaboravljen". Ljudske greške ili mischiefs jako ograničiti use trenutno.
  4. Performanse, privatnost podataka, skalabilnost i održavanja: privatnost podataka je još uvijek područje koje holandska banke se bore sa kako povjerenje vidi kao veoma važno. Prije nego što plasira u prave rješenja, banke moraju osigurati da tehnologija neće ugroziti podataka o klijentu.
  5. Rano usklađivanje sa rizikom i usklađenosti partnera u okruženje mijenjanja rizik: funkcije upravljanja rizikom u okviru banke tradicionalno nisu dobro opremljeni za rad s više interesnih grupa. Uspjeh blockchain inicijativa često ovisi o tome kako se razvija parametara rizika obratio.
  6. Postoji previše različitih blockchain technologiescurrently na raspolaganju. Na poticanje suradnje, zainteresovane strane treba imati jasnu viziju na jednom tehnologiju koja će voziti implementacije.

Parting misli

Dok se još uvijek se istražuju ideju blockchain i njegove izazove, potencijalni utjecaj tehnologije na linijama banke dnu sve više postaju evidentni.

Jedan Accenture-McLagan researchestimates da sistemi baza podataka blockchain zasnovan može smanjiti 70 posto centralnih troškova finansijskom izvještavanju, niže 30-50 posto troškova usklađenosti i mogu dodatno osigurati 50 posto potencijalne uštede na poslovanje.

Takva neodoljiv brojevi će pružiti dovoljno opravdanja kao globalnih banaka prioritet svoje blockchain program za 2017-18.

Blockchain se često naziva kao "najveća stvar od internet" i dok je njegovo usvajanje u tradicionalnim okruženjima (nakon inicijative bitcoin) je postepeno i inkrementalni, još uvijek svaki mogući znak da je tehnologija može biti istinski transformacijskih i banke mogu iskoristiti svoj potencijal da poremete "status quo".

Povezane vijesti


Post Funkcija

Savetnik za nacionalnu bezbednost SAD-a: Bitkoin mora da se shvati, nije se plašio

Post Funkcija

Kako je Barclays ukrao blokchain Spotlight u 2018. godini

Post Funkcija

Centralna banka Argentine se zagreje do Blockchain-a

Post Funkcija

Bolje u inostranstvu? Zdravstvene firme za zaštitu od blokiranja dobijaju zemlju van SAD-a

Post Funkcija

9 bitkoin-prijateljskih poklon ideja za Valentinovo

Post Funkcija

Zemljišni registar: Istražen je slučaj korišćenja velike blokade

Post Funkcija

Swift startup Pobednik Demos Smart Contract Trade sa 5 finansijskih firmi

Post Funkcija

Augur opklade na trziste predviđanja blokiranih blokova

Post Funkcija

Zašto Američko Ministarstvo zdravlja jednostavno nije moglo ignorisati Blockchain

Post Funkcija

Potrošačka istraživanja: Blockchain Tech će pomoći potrošačima

Post Funkcija

Bank of Japan Fintech Head: Ne očekujte centralne banke da vode DLT

Post Funkcija

Nema prevare: bivši JPMorgan trgovac Masters misli da se Bitcoin Breakout samo počeo