Dvostruki standardi: dolazna potporna interoperabilnost blokchain-a | BA.concellodemelon.org

Dvostruki standardi: dolazna potporna interoperabilnost blokchain-a

Dvostruki standardi: dolazna potporna interoperabilnost blokchain-a

Ne svi žele kopirati najuspješnijih blockchain na svijetu.

Dok bitcoin je javno-suočava, nepromenljiva Ledger je dokazano otporan na napade (i uglavnom reliableway za transakcije peer-to-peer), poslovanja i dalje u potrazi za nešto drugo da ispune svoje volumeand privacyrequirements.

Ipak, ova potraga za alternativama je navelo probleme za sebe. U nastojanju da se izgradi proizvoda koji ispunjavaju raznovrsne zahtjeve, koristeći raznovrsne i često nekompatibilni tehnologije, consortiahave formirana da pomogne standardizirati način finansijskih institucija i preduzeća graditi sa blockchain.

U srži napora je sukob oko toga da li brojne blockchains sa različitim tehnološkim karakteristikama može replicirati kompleksnosti i neefikasnosti postojećeg sistema, ili na drugi način usporiti inovacije.

Rade iza scene u ovoj delikatnoj balansiranja su višestruke standarde odluka tijela širom svijeta, kao i startupe i korporacija. Međutim, ostaje da se vidi da li će ovi napori daju željene rezultate.

Ajit Tripathi, direktor financijskih usluga na PwCin Londonu, objasnio je da postoji potencijalno više na kocki u čin izrade i standard nego samo pojednostavljenje poslovnih procesa.

Tripathi rekao CoinDesk:

"U svakom konzorcijum, učesnici će uvijek gurati za standarde koji im najviše koristi. Ako pritisnete za standardnu ​​gdje su ti troškovi integracije niže od drugih, možete imati koristi. Čak i ako ste u konzorcijumu gde si trebao surađivati, postoji element konkurencije. "

Na djelu

Zaista, Tripathi napomenuti da je čak i neki konkurencija između standarda organa sebe.

Među napore PwC je učestvovala u uključuju evropskim standardima tijela ESMA-a consultationon primjena DLT; radionica World Wide Web Consortium o blockchain i distribuira knjige; i (OMG) Finansije Domain Task Force u SAD-u za upravljanje objekta Grupe, a koje istražuje blockchain u financijskom sektoru.

To ne računajući i Međunarodne organizacije za standardizaciju (ISO) i Međunarodnog udruženja za vrijednosne papire za institucionalnu trgovinu komunikacije (ISITC), koje su formirane blockchain standarde odbora.

Nedavno je ISITC je kopredsedavajući DLT Radne grupe za svoje blockchain, Gary Wright, napomenuo da su standardi tijela čak traže da se sinhronizuju svoje različite projekte kao reakcija na vrste projekata do sada stvorio finansijskih institucija.

"Većina inicijativa standarda smo vidjeli do sada imaju tendenciju da se fokusira na određene ciljne područja i biti ograničen na potrebe lokalnih jurisdikcija", rekao je Wright CoinDesk, dodajući:

"To će potrajati neko vrijeme prije nego što sve standarde inicijative postaju poravnati."

On je istakao, na primjer, da je ta grupa je doprla do Britanski institut za standarde kako bi razgovarali o tome kako blockchain standardizacije bi mogli doći do dospijeća.

Organska vs zaređeni

Ali je i pored takve aktivnosti saradnje Tripathi ukazuje na samog takmičenja - kako unutar konzorcija i na vanjskoj strani - kao ključni dio procesa.

On navodi privatno razvijenim HTML kao primjer standardnog formirana više organski iako je sila smicanja preživljavanja.

"Ali pretpostaviti da će se standardi doći samo od tijela ili konzorcijuma je greška", rekao je Tripathi. "Standardi će doći od konkurencije. Google je standard za pretraživanje, ali to je i društvo."

To je ta ravnoteža između tijela za standarde, 'coopetition "u okviru konzorcija i otvoreno takmičenje koje Tripathi kaže je ključ za interoperabilne blockchains i distribuira knjige.

Ipak, drugi ne vide nikakve neposredne opasnosti. OMG kopredsedavajući Elisa Kendall je objasnila da je njena organizacija trenutno radi na standardizirati jezik kojim se govori različitim finansijskim koncepte, uključujući i to kako da opišem valute, indikatori i tržišne vrijednosti.

Ona je dodala da, iako ona ne vjeruje da je bilo hitno da se standardizirati u naredne dvije godine ili tako, može biti poticaj za neke stranke da tako prije nego kasnije učiniti.

"Ponekad je to u najboljem interesu proizvođača za odlaganje standardizacije što je duže moguće dok su vlasnici na tržištu", rekla je CoinDesk. "Drugi puta, ima toliko da se vrti da je bolje uskoro standardizirati."

Nered ispred

Tajna ove balansiranje akt će biti kako uspješno aktera odmjeriti svoju sposobnost da koristi od napora sa potrebom ukupne industrije da napreduje, William Mougayar, autor The Business blockchain, rekao je.

Mougayar tvrdi da postoje mnogi drugi razlozi mogli pridružiti kompanija ili organizacija konzorcij ili na drugi način želi utjecati standardima, uključujući postizanje uvid u kako tehnologija radi, edukaciji javnosti i uklanjanja drugih prepreka za razvoj.

Kako se sve više i više tih razgovora se održati i stvarne promjene javlja - bez obzira na motive - "trik" će biti upadljivo da zdravu ravnotežu.

"Sve ovo je o decentralizaciji, tako da je cijela ekosistem će se oduprijeti sve što centralizira. To je priroda blockchain", rekao je Mougayar. "Da, to će biti malo neuredno."

I Mougayar nije sama u ovoj procjeni. Jedan od najglasnijih kritičara rano blockchain konzorcija je Preston Byrne, osnivač i COO Monax, koji rebrendiranjem Eris Industries ranije ovog mjeseca.

Byrne je dobro poznat na Twitteru za izradu svoje najave jezik-u-obraz da odražavaju naslovi naći na CoinDesk i drugdje, on tvrdi napori standardi su danas uglavnom o publicitet.

Nedavno je unveiledin tweet je "Hypermarmot projekta", opisao kao "konzorcijum rotund, non-penjanje, neletača vjeverice priprema za iskopati vrtovima budućnosti."

Byrne tvrdi da standardizacija način kompanije koriste blockchain sada će imati uporedive utjecaj na inovacije kao da je neko pokušao da kontroliše Bitcoin blockchain u ranim danima.

Umjesto toga, Byrne je rekao konzorciji treba ograničiti svoje napore da minimiziranje duplikat napore dok se fokusira na stvaranje pojedinačnih inovacija.

Byrne je zaključio:

"Mislim da kada vidite konzorcij čine to zato što žele vidljivost i ne žele biti čudno čoveka. Bez obzira na to, mislim da je većina uzbudljiv posao ne obavlja odbora."

Povezane vijesti


Post Cijena

Bitcoin cena oštro proticanje od 400 dolara

Post Cijena

Crypto trgovci Flock to Altcoins uz cenu Bitcoin Malaise

Post Cijena

Bitcoin Cene prelaze $ 500 barijere na hit 20-mesečne visoke

Post Cijena

Uprkos Trump Bump-u, Bitcoin i dalje teži statusu bezbjednosti

Post Cijena

Bitcoin cena ocekuje $ 600 kao optimista povratnika

Post Cijena

Blockchain Low među korporativnim investicionim prioritetima, PwC Finds

Post Cijena

3 mrtve mačke i mjesec: Vodič za cenu Bitcoinove konsolidacije

Post Cijena

Cijena Bitcoin opada ispod 700 dolara Kao što je tržišni izgled slabljen

Post Cijena

Cena Bitcoin Tops $ 1,000 Za najduži rast u istoriji

Post Cijena

Bitkain cijene Spikes uz pozitivne PayPal vijesti

Post Cijena

2018 je donio Bitcoin buđenje

Post Cijena

Bitcoin cijena i dalje miran nakon Bitfinex Hack-a